Nasza szkoła uczestniczy w wojewódzkim projekcie „EKOSZKOŁA 2017”. W oparciu o program działań pod nazwą „Żyj w zgodzie z przyrodą”, podejmujemy szereg działań, mających na celu budowanie świadomości ekologicznej wśród uczniów.
27 kwietnia w ramach obchodów Dnia Ziemi odbyło się podsumowanie tego przedsięwzięcia, na które licznie przybyli rodzice i zaproszeni goście pan Wojciech Pelczar przedstawiciel Powiatowej Stacji Epidem Dąbrowie Tarnowskiej, radni Rady Miejskiej pani Kazimiera Wąż i pan Bogdan Pawelec, który prowadzi od 11 lat gospodarstwo ekologiczne.
Następnie uczniowie klasy V zaprezentowali przedstawienie pt. „Jak rozweselić Ziemię?”, nawiązujące treścią do problemów ekologicznych. Nad przygotowaniem inscenizacji czuwali nauczyciele pani Renata Sojka i pan Waldemar Szlosek, a dekorację wykonała pani Mirela Kiełbasa.
Szkolny Klub Ekologa przeprowadził debatę "Sprawa dla Ekologa" na temat konieczności ochrony środowiska oraz odczytał opracowany przez siebie apel do uczniów.
Ciekawym akcentem był pokaz mody ekologicznej. Uczniowie wykazali się dużą pomysłowością projektując swoje stroje. Ekologiczna rewia mody bardzo się podobała, a modelki i modele zastali nagrodzeni gromkimi brawami.
Również w ramach projektu rozstrzygnięto konkurs plastyczny pod hasłem „Ciekawa fauna i flora naszej miejscowości” - prezentację zgłoszonych prac przygotowała pani Dorota Grzesik.
Podsumowano zbiórki selektywne - pani Irena Klich poinformowała, iż w związku z akcją ogłoszoną przez Referat Misyjny Kurii Diecezjalnej w Tarnowie szkoła zebrała prawie tonę makulatury na misyjne studnie oraz kilkadziesiąt kilogramów kolorowego złomu na misyjny dzwon.
Rozstrzygnięto również konkurs plastyczny „Nie pal przy mnie proszę”, który zorganizowała pani Mirela Kiełbasa. Zwycięzcom wręczono pamiątkowe dyplomy i nagrody książkowe.
Na koniec imprezy dyrektor szkoły pan Dariusz Węglowski podsumował działania prowadzone przez szkołę w ostatnich miesiącach w ramach projektu, podziękował uczniom i nauczycielom oraz rodzicom za duże zaangażowanie.
W tym dniu wszystkie klasy z pomocą rodziców przygotowały stoły ze zdrową żywnością na bazie owoców i warzyw. To jedno z działań realizowanego programu Trzymaj formę, którym opiekuje się pani Grażyna Kruk. Na stołach znalazły się między innymi: bajeczne kanapki, „marchewkowy zawrót głowy”, pełnoziarniste bułeczki, pierogi z serem i szpinakiem oraz inne przysmaki.
Na koniec odbyła się prawdziwa uczta zdrowej żywności. Realizowany przez szkołę projekt aktywizował całą społeczność szkolną, przyczynił się do podniesienia wśród uczniów świadomości ekologicznej zakresu ochrony środowiska i gospodarki odpadami.
Przedsięwzięcie przyczyniło się do bliższego kontaktu uczniów z przyrodą, a zdobyte przez nich doświadczenia powinny zaowocować w życiu codziennym.
Opracowanie: Renata Sojka |