22 kwietnia 2016 uczniowie klasy piątej, wspólnie z nauczycielem przyrody p. Renatą Sojką, wybrali się do gospodarstwa ekologicznego państwa Pawelców, którzy przyjęli ich z dużą radością i życzliwością.
Gospodarze prowadzą rodzinne, wielokierunkowe gospodarstwo ekologiczne o powierzchni 7,4 ha od 11 lat. Specjalizują się w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Hodują: krowę, byki rasy simental i hereford, trzodę chlewną, króliki, kaczki, perliczki, kury.
Ozdobą gospodarstwa są piękne pawie, a pasją pana Pawelca są gołębie.
Państwo Pawelcowie uprawiają: mieszankę zbożową, orkisz, pszenicę, mieszanki traw z motylkowymi, ziemniaki, buraki pastewne, jarzyny, bobik.
Produkcja roślinna prowadzona jest metodami ekologicznymi - bez udziału nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Stosuje się nawozy naturalne w postaci: obornika, gnojowicy, a jako poplon na nawóz zielony sieje się gorczycę. W ogródku ziołowym pani Krystyny Pawelec rośnie: piołun, szałwia, oregano, melisa.
Obok domu jest sad, a w nim: jabłonie ,śliwy, pigwa, orzechy włoskie, wiśnie, jagoda kamczacka.
Gospodarstwo posiada Certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą COBICO z siedzibą w Krakowie. Rośliny i zwierzęta w tym gospodarstwie żyją w harmonii z naturą. Uczniowie z dużym zainteresowaniem poznawali tajniki prowadzenia gospodarstwa ekologicznego.
Na koniec wszyscy uczestnicy wycieczki zostali zaproszeni na pyszne ciasto i herbatkę.
Opracowanie: Renata Sojka |