Po zajęciach, na których Regionalni zgromadzili i zapisali kilka przepisów kulinarnych dotyczących potraw z naszego terenu, nadszedł czas praktycznych ćwiczeń. Wybrano przepis na oponki, gwarantujący „murowany” sukces. Na głównego szefa kuchni zaproszono panią Krystynę Wenc. Już pierwsze zadanie: rozbicie jajek i oddzielenie żółtek od białek było dla niektórych dziewcząt nie lada wyzwaniem, któremu jednak dzielnie sprostały. Potem było już coraz lepiej i lepiej. W efekcie już po pół godzinie gorące jeszcze wypieki znikały błyskawicznie z talerza. Smakowały wyśmienicie. Każdy odwiedzający pachnącą kuchnię – pan dyrektor, pani bibliotekarz filii w Nieczajnie, panie woźne zostali poczęstowani smakołykami. Udało się nawet przechować na następny dzień talerz oponek dla nauczycieli. Zajęcia odbyły się w ramach projektu POKL „Równaj w górę".
Opracowanie: Irena Klich |