Jesień to czas zbioru warzyw, opadania liści, listopadowej zadumy i….. lampionów z dyni, patisonów, kabaczków i innych warzyw z rodziny dyniowatych.
17 listopada uczniowie zaprezentowali, jak wspaniałe ,,cudeńka” można zrobić z warzyw. Wykonali prawie 50 różnorodnych jesiennych lampionów, następnie ozdobili nimi korytarz i wejście do szkoły. Wystawa szczególnie pięknie prezentowała się po zmroku, podczas zebrania dla rodziców. Wszystkie lampiony zostały zapalone i pięknie rozświetliły szkołę. Rodzice pełni podziwu robili pamiątkowe zdjęcia, z zachwytem przyglądając się pracy ich pociech.
Lampiony z dyniowatych to dowód na to, że polskie warzywa mogą pełnić nie tylko rolę smacznych i zdrowych przekąsek, ale również pięknie zdobić otoczenie.
Zadanie wykonane zostało w ramach realizacji programu Szkoły Promującej Zdrowie.
Autorom wszystkich prac gratulujemy pomysłowości i oryginalności wykonania.
Opracowanie: M. Kiełbasa |