|
"Praktycy" i "Terenowcy" kiszą kapustę
Na zajęciach z warsztatów regionalnych 16 i 17 października bieżącego roku w ramach projektu „SZKOŁA NOWYCH MOŻLIWOŚCI – AKADEMIA PASJI I TALENTÓW” jego uczestnicy „Praktycy” i „Terenowcy” pod kierunkiem p. B. Pabian i p. M. Kiełbasa, poznawali tradycyjne sposoby związane z kwaszeniem kapusty.
Zdobyte informacje wykorzystali w praktycznym działaniu. Z zapałem szatkowali kapustę. Następnie przyprawiali ją według poznanej receptury. Z kolei mocno tłoczyli zszatkowaną kapustę w glinianym garncu, używając do tego rąk (a nie nóg!). Na koniec docisnęli ją ciężkim kamieniem. W tak zabezpieczonym garncu kapusta poleży kilka miesięcy, aż będzie gotowa do spożycia.
Mamy nadzieję że zostaniemy zaproszeni na jej degustację.
„Ciekawscy”
|